Općenito o drogama

OPĆENITO O DROGAMA

Vladin Ured za suzbijanje zlouporabe droga definirao je drogu kao svaku tvar prirodnoga ili umjetnoga podrijetla, uključivši psihotropne tvari, uvrštene u popis droga i psihotropnih tvari.

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), droga je svaka tvar čije uzimanje uzrokuje promjene u fizičkom i psihičkom stanju osobe, a koje mogu biti zakonite ili zakonom zabranjene. Sukladno ovoj definiciji, u droge spadaju tvari koje su društveno prihvatljive, poput alkohola, duhana, kofeina i lijekova. Ipak, kada se u svakodnevnom govoru koristi riječ droga, obično se misli na ilegalne droge, poput kanabisa, heroina, kokaina, ecstasya i drugih.

Postoje i druge definicije, poput one koja navodi kako je droga svako sredstvo u krutom, tekućem ili plinovitom stanju koje unošenjem u organizam dovodi do tjelesnih ili psihičkih promjena (Kuzman, brošura „Živjeti zdravu mladost“).

Ukratko, kada govorimo o drogama, važno je znati da:

  • droge su tvari i sredstva čije uzimanje dovodi do promjena u osjećanju, razmišljanju, ponašanju
  • droge mogu biti prirodnog ili umjetnog podrijetla – primjerice, marihuana je prirodnog podrijetla, a ecstasy je umjetnog podrijetla jer nastaje kroz ljudsko djelovanje, spajanjem različitih tvari i izazivanjem kemijskih reakcija
  • droge se mogu pojavljivati u obliku biljaka, prašaka, kristala, tekućina, tableta, plinova
  • droge nisu nužno zakonom zabranjene – u droge ubrajamo kafein, duhan, alkohol (koji su zabranjeni za određene skupine, primjerice maloljetnike) te lijekove protiv bolova, za smirenje, antidepresive, antianksiolitike i druge koji se zloupotrebljavaju